bugün
yenile
    1. 8
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kendisinin bende oluşturduğu ilk intiba şu olmuştur; deli yazar. 1924 bitlis doğumlu islami bilimler araştırmacısı profesör. daha çok islam perspektifinden bilim tarihi alanında araştırmalar yapmış. kendisinin, "tanınmayan büyük çağ" kitabını okudum. şimdi islamın altın çağı dediğimiz geniş bir zaman aralığı var özellikle endülüs ve abbasiler döneminde bilim ve felsefede islam düşünürleri büyük katkılarda bulunmuşlar. antik yunan felsefesini kendilerine alıp çok daha iyi bir şekilde revize etmişler. bir bakıma modern bilimin en köklü mirası islamın bu çağına ve coğrafyasına denk gelir. fuat sezgin anladığım kadarıyla hayatını buna adamış, bugünün modern bilimine ve avrupasına aktarılan kültürün kökenlerine ve islamın altın çağına dair detaylı araştırmalar yapmış. akademik olarak sırf bu konu üzerine cilt cilt eserleri var. vikipedia'dan bulabilirsiniz. islamın altın çağı filozoflarının ve bilim adamlarının dünya medeniyetine nasıl bir fitil ateşlediğini, neler kattığını anlamak için, biruni'leri, kindi'leri, cabir bin hayyam'ları, battani'yi, farabi'yi ibni heysem'i ibni türk'ü tanımak için, keşfetmek için, bu zamanın 'sefil' islam coğrafyasının bir zamanlar nasıl da yaratıcı işler yaptığını, felsefe ve bilimde nasıl öncü olduğunu anlamak için fuat sezgin kesinlikle ilk adres olmalı. ben tek bir kitap ve kısa bir google gezintisi ile bunu hissettim. ayrıca kafamda soru işareti bıraktıran ek bir bilgi; kendisinin bir araştırması daha varmış, ilk çalışmalarından olan buhari kaynakları adlı çalışmasında buharinin genel kabulde olduğu gibi sözlü nakilleri kaleme almadığı aksine kaynaklarının erken islam dönemine hatta 7. yüzyıla kadar yazılı olarak dayandığı tezini ortaya atmış. benim de bildiğim haliyle bu genel kabul ve bilinenin aslında tam tersi olduğuydu. buhari'nin kaynakları daha çok dedikodular, rivayetler, nakiller derlemesi olduğu düşünülüyordu. fuat sezgin'in bu iddiası halen tartışılmaktaymış. ilginç ve inanması güç bir iddia gerçektende. ama önemli çalışmalara imza attığı kesin. var olsun.
    2. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      gülhane'deki islam bilim ve teknoloji tarihi müzesi'nin kurucusu olan çok önemli bir profosör. ama her kıymetli insana olduğu gibi bu bilim insanına da yeterli değeri göstermiyoruz. beni kendisine hayran bırakan en büyük nokta ise tam 27 dil bilmesi.
    3. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kendisini diğer kitaplarını da merak etmeye başladım. yakında inşallah okurum, çünkü katacağı çok fazla şey olduğu bariz ortada.
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      fuat'ı görünce yanında avni'sini arayanlardanım